BEREKETİN TEMSİLCİSİ ANAHİTA’DAN NİĞDE’YE
Kapadokya denince akıllara ilk önce Nevşehir gelir ama biliyorsunuz ki bu bölge farklı illeri içine alan geniş bir coğrafyaya verilen isimdir. Ve Niğde de bu coğrafyada konumlanmıştır. Antik dönemlerdeki adının Nakita veya Nahita olduğu bilinen şehrin ismi, kimilerine göre de Doğu mitolojisinde bereketin sembolü olan Anahita’dan gelir.
İç Anadolu Bölgesi şehirlerimizden Niğde’nin komşuları Mersin, Adana, Kayseri, Nevşehir, Aksaray ile Konya’dır. Karasal iklimin hâkim olduğu kent Merkez, Çiftlik, Altunhisar, Bor, Çamardı ve Ulukışla ilçelerinden müteşekkildir. Kaplıcalarıyla öne çıkan şehrimiz son yıllarda termal turizm ile de gündeme gelmiştir.
Görkemli Anadolu medeniyetleri, coğrafyanın tam göbeğindeki bu şehirden de gelip geçmiş ve arkalarında çok sayıda izler bırakmıştır. Kültürel değeri yüksek o izlerden biri de Merkez ilçesi Gümüşler beldesindeki Roma döneminden kalma Gümüşler Manastırı’dır. Kayaya oyularak inşa edilen manastır bazı bölümlerindeki duvar resimleriyle göze çarpar.
Roma İmparatoru Konstantin’in annesi Helena adına yaptırdığı bilinen ve günümüzde şehir merkezinde yer alan Andaval Kilisesi ise 20 yıldan fazla süren restorasyon sürecinin ardından 2019 yılında ziyarete açılmıştı. Bu ve daha eski medeniyetlerden elde edilen kalıntıları/objeleri görmek için de yine merkezde yer alan Niğde Müzesi ziyaret edilebilir.
Karacaoğlan’ın, “Yörü, behey Bulgar Dağı! / Senden yüce dağ olma mı? / Sende yaylayan güzelin, / Yanakları ağ olma mı?” şiirini yaktığı sıra dağlardır Bolkar Dağları… Niğde, Konya ve Mersin’de uzanır. Bolkarlar’ın 3.524 rakımlı Medetsiz Zirvesi de Niğde’nin Ulukışla sınırları içinde yer almaktadır. Yaz aylarında profesyonel dağcıların ziyaret ettiği Bolkar Dağları Niğde’nin güney siluetini oluşturur.
Şehir hem güneyinde uzanan Bolkar Dağları hem de batısında uzanan Aladağlar sayesinde eşsiz bir doğal güzellikle çevrelenmiştir. Gerek Bolkarlar’daki Karagöl ve çevresi gerek Aladağlar Milli Parkı civarında onlarca endemik bitki türü yetişmektedir. Hatta uzmanların ifadelerine göre Türkiye genelindeki endemik bitkilerin %10 kadarı Niğde sınırları içindedir.
Genel olarak İç Anadolu Bölgesi mutfağında yer alan arabaşı çorbası, cevizli erişte, söğürme gibi yemekler Niğde mutfağında da görülebilir. Etli bamya yemeği, pirinç ve kıyma harcıyla doldurulan elma dolması, özel bir harçla hazırlanan mazaklı köftesi de şehrin özgün lezzetleri arasındadır. Çay veya taze meyvelerden yapılan hoşafın yanında tüketilen tahinli ekmek veya tahinli pide ise Niğde’nin en ünlü tatlarından biridir.
960 okunma